Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rybí polévky 

 

JEDNODUCHÁ  RYBÍ  POLÉVKA

 

Suroviny:

 

4 kapří hlavy, vnitřnosti ze 2 kaprů – 1x mlíčí a 1x jikry, cibule, mrkev, celer, petržel,( nebo mražená zeleninová směs dle chuti), máslo, sůl, osmažená žemle, petrželka na posypání, polévková kostka, harmonie chuti nebo podravka na dochucení.

 

Postup:

 

Do většího hrnce dáme do studené osolené vody vařit kapří hlavy. Přidáme několik kuliček pepře a kousek cibule. Vaříme pozvolna doměkka asi 1 hodiny. Do druhého hrnce dáme do studené osolené vody vařit asi na 15 minut vnitřnosti. Vývar z hlav scedíme, hlavy dáme vychladnout a mezitím si nakrájíme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a orestujeme ji na másle dozlatova ( můžeme použít zmraženou zeleninovou směs). Zalijeme vývarem a pozvolna vaříme. Přidáme polévkovou kostku ( např. zeleninovou). Scedíme vnitřnosti, vývar z nich můžeme smíchat s vývarem z hlav, máme-li pocit, že je polévky málo. Vnitřnosti nakrájíme na kousky a vložíme do vývaru, maso z hlav můžeme jen natrhat rukou a přidat do vývaru. Dochutíme podravkou. Zdá-li se Vám polévka málo hustá, lze z másla a hladké mouky připravit světlou jíšku, kterou polévku zahustíme. Polévku mícháme zlehka, abychom nerozbili mlíčí a ostatní suroviny. Podáváme s osmaženou žemlí a posypanou sekanou petrželkou.

 

Nemáte-li chuť na obyčejnou rybí polévku zkuste si vyrobit modifikaci maďarského halászlé. Není o nic složitější, ale je pikantnější a věřte sklízím s ní úspěchy i u zavilých nepříznivců ryb.

 

 

 

HALÁSZLÉ

 

Suroviny:

 

4 kapří hlavy, vnitřnosti ze 2 kaprů – 1x mlíčí a 1x jikry, cibule, sladká mletá paprika, feferonka dle chuti, syrová paprika, hladká mouka na jíšku, polévková kostka, harmonie chuti nebo podravka na dochucení, čili.

 

Postup:

 

Do většího hrnce dáme do studené osolené vody vařit kapří hlavy. Přidáme několik kuliček pepře a kousek cibule. Vaříme pozvolna doměkka asi 1 hodiny. Do druhého hrnce dáme do studené osolené vody vařit asi na 15 minut vnitřnosti. Vývar z hlav scedíme, hlavy dáme vychladnout a mezitím si nakrájíme asi 2 cibule na menší kostičky a dozlatova osmažíme jako když děláme základ na guláš, ( v této fázi si usnadním práci tím, že cibuli zapráším hladkou moukou abych nemusela vyrábět jíšku a chvilku restuji ) pak nasypu sladkou mletou paprikou, dáme pozor, abychom papriku nepřepálili – zhořkla by. Kdo rád pálivé pokrmy, může přidat špetku čili nebo pálivé mleté papriky. Zalijeme vývarem z hlav, vložíme syrovou, sušenou, či sterilovanou feferonku nebo i několik dle chuti a pozvolna vaříme. Přidáme polévkovou kostku (kromě houbové se snad hodí všechny). Scedíme vnitřnosti, vývar z nich můžeme smíchat s vývarem z hlav, máme-li pocit, že je polévky málo. Vnitřnosti nakrájíme na kousky a vložíme do vývaru, maso z hlav můžeme jen natrhat rukou a přidat do vývaru. Dochutíme podravkou. Podáváme s bílým pečivem. Nejlepší je druhý den, když se rozleží a je výborná i jako „ vyprošťovák“ na spravení chuti po předešlém náročném večeru.

 

 

 

 

PSTRUZI  NA  BÍLÉM  VÍNĚ  SE ŽAMPIONY


 

Suroviny:

 

Pstruzi ( 150 – 180g / ks ), 1 l mléka, sůl, pepř, trochu hladké mouky, kousek másla, asi 1 l bílého vína, 1 cibule ( nejlépe šalotka ), 1 dl smetany, několik žampionů, citrón, sekaná petrželka.

 

Postup:

 

Vykuchané, očištěné pstruhy namočíme na chvilku do mléka, necháme okapat a obalíme v mouce a na rozehřátém másle opečeme do zlatova. (dáme pozor, aby se máslo nepřepálilo). Zvlášť podusíme na másle na kousky pokrájené žampiony. Porce ryby přendáme z pánve na teplé místo a do výpeku po rybách nalijeme víno, přidáme nasekanou šalotku, osolíme, opepříme a asi 2 minutky povaříme, přidáme podušené žampiony, smetanu a šťávu z 1 citrónu a stáhneme z plamene. Pstruhy naskládáme do pekáčku nebo ohnivzdorné misky, zalijeme směsí a v horké troubě asi 5 minut zapečeme. Podáváme s vařeným bramborem. Před podáváním posypeme sekanou petrželkou.

 

 

 

RYBÍ  KARBANÁTKY

 

Suroviny:

Několik menších ryb, sůl, pepř, cibule, česnek, majoránka, vejce, mouka, strouhanka a vejce na trojobal, tuk na smažení.

Postup:

Vykuchané ryby ponoříme na 2 – 3 minuty do vroucí vody. ( maso lze mlít i syrové, ale tento postup se mi osvědčil ). Odstraníme kůži a větší kosti – z ovařeného masa to jde skoro samo. Maso včetně malých kostí 2x umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v kutru. Umleté maso ochutíme solí, pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, stroužek česneku, spojíme vejcem a přidáme majoránku. Bude-li hmota příliš řídká, zahustíme trochou strouhanky. (Komu se zdá ryba moc dietní a jeho cholesterol mu dovoluje hřešit, může přidat do masa nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Karbanátky nebudou cítit tolik rybinou a budou šťavnatější). Ze vzniklé hmoty tvoříme placičky jako karbanátky, které obalíme v klasickém trojobalu – mouka, vejce, strouhanka a smažíme ve vyšší vrstvě tuku nejlépe ve fritovacím hrnci.

Podáváme s bramborovou kaší nebo s chlebem a hořčicí, či tatarskou omáčkou. ( Zbylé karbanátky můžeme naložit jako pečenáče do sladkokyselého láku).

 

 

 

 

HEJK  ZAPEČENÝ  SE  SÝREM

Suroviny:

Zmrazený nebo chlazený hejk, tuk na opečení, kousek másla, 2 lžíce hořčice, kousek anglické slaniny, 150 – 200g tvrdého sýra, trochu rybího vývaru ( i z kostky), sůl, pepř, petrželka.

Postup:

Hejka nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a opečeme na tuku. Zapékací misku vymažeme máslem a naskládáme do ní kousky ryby, které potřeme hořčicí. Nahoru položíme plátky anglické slaniny a podlijeme vývarem a dáme péci do trouby asi na 30 – 40 minut. Asi 10 minut před dopečením posypeme strouhaným sýrem. Na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

 

 

SMAŽENÉ  BRAMBOROVÉ  KROKETY  S RYBÍ  NÁPLNÍ

Suroviny:

1 kg filé, 2 housky, 5 vajec, 125 ml mléka, 3 kg brambor, 1 kg hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, kousek másla, 1 cibule, sekaná petrželka, pepř, sůl, tuk na smažení.

Postup:

Studené vařené brambory nastrouháme nebo rozmačkáme, přidáme trochu mouky, 1 vejce a vypracujeme tuhé těsto. ( Můžeme též použít bramborové těsto v prášku ).

Filé umeleme na masovém strojku společně s houskami namočenými v mléce, přidáme 2 vejce, sůl, pepř a sekanou petrželku. Nakrájíme drobně cibuli a vmícháme ji do másla, přidáme k rybí hmotě a důkladně rozetřeme.

Z bramborového těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a vykrojíme z něj kolečka, na která položíme lžičku rybí náplně a přiklopíme druhým kolečkem a pečlivě uzavřeme. ( Můžeme použít i tvořítko na ravioli, které se dnes již běžně prodává – vzniknou nám dobře uzavřená půlkolečka). Rozšleháme v misce 2 vejce a každou kroketu v něm omočíme a obalíme ve strouhance a dáme smažit dorůžova.

Podáváme se zeleninovým salátem a ostrým kečupem přichuceným např. česnekem, tabaskem apod. podle Vaší chuti.

 

LOSOS  NA  HRUBÉ  SOLI

Suroviny:

Losos s kůží, hrubá (mořská) sůl.

Postup:

Očištěného lososa rozpůlíme a položíme kůží dospod do pekáče vysypaného hrubou

( mořskou ) solí – vrstva soli by měla být minimálně 1,5 cm vysoká. Dáme péci do předehřáté trouby  a pečeme do měkka. Kůže zůstane přilepena k soli, maso bude křehké, chutné a bez tuku.

Takto lze připravit i jiné druhy tučnějších ryb s kůží.

 

 

Candát v těstíčku s česnekovým přelivem

 

8 ks podkůvek z candáta po 120g, 2 lžíce hladké mouky, šťáva z 1 citronu, olej, pepř, sůl, 4 lžíce másla. Těsto: 6 brambor, 3 vejce, špetka bílého pepře, tymiáu a soli. Česnekový přeliv: 1/2 kelímku smetany ke šlehání, 4 stroužky česneku, pepř, sůl, 1 lžička vegety, 2 lžíce červeného vína, 1 lžíce škrobu. 

 

 

Porce candáta osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a olejem a necháme krátce odležet. Syrové brambory nastrouháme a smícháme s vejci, solí a kořením. Porce vyjmeme z marinády, zaprášíme hladkou moukou a obalíme v bramborovém těstě. Pozvolna smažíme na másle po obou stranách do růžova. Na talířích přelijeme česnekovým přelivem vzniklým povařením smetany, rozetřeného česneku s pepřem a solí, vegetou, škrobem a červeným vínem. Bohatě ozdobíme sekanými mladými kopřivami nebo jiným zeleným kořením. 

 

 

Rybí speciality

PEČENÁČE

Suroviny:

Zbylé osmažené rybí řízky, cibule, ocet, sůl, cukr, 1x bobkový list, 5x celý pepř, 3x nové koření, lžíce oleje.

Postup:

Svaříme nálev z jednoho dílu octa a jednoho a půl dílu vody a koření, přidáme cukr a sůl tak, abychom vyrobili podobný nálev jako na nakládání okurek. ( Můžeme použít i ochucené octy vinný, estragonový, apod. podle chuti ). Fantazii se meze nekladou záleží jen na Vaší chuti. Nakrájíme několik cibulí na kolečka nebo půlkolečka( podle množství řízků ). Do sklenice začneme vrstvit cibuli, řízky a stále opakujeme až je sklenice plná, pro pikantnější příchuť možno přidat feferonku, pak zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byly řízky ponořené a nahoru nalijeme trochu oleje. Uložíme do chladna alespoň na 5 dní. Za tuto dobu změknou drobné rybí kůstky a pečenáče budeme moci konzumovat bez obav. V případě, že takto naložíme řízky s velkými kostmi, bude jejich změknutí trvat déle. Vlastní maso bude mít požadovanou pikantní nakyslou chuť, pouze budeme muset dát pozor při konzumaci na dosud nerozložené kosti.

Součástí silvestrovského pohoštění jsou i různé druhy pomazánek. Nabízíme k vyzkoušení následující:

 

 

 

 

 

Štika s těstovinami a řeřichovou omáčkou

 

 4 porce štiky po 200g, 1 lžíce másla, 1 dl bílého vína, 1 lžíce sekaného kopru, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 bobkový list, 500g barevných těstovin, 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíce řeřichy, sůl. Omáčka: 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce řeřichy, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, zelený pepř, sůl. 

 

 

 Porce štiky vložíme do hlubší pánvičky, osolíme, přidáme máslo a koření a zalijeme vínem zředěným s trochou vody. Pod pokličkou dusíme na mírném ohni 10 minut. Porce vyjmeme, odstraníme kůži a páteřní kosti a maso odložíme na nahřátý talíř. Souběžne uvaříme v osolené vodě s olejem barevné těstoviny, scedíme je a promícháme s rozetřeným stroužkem česneku a řeřichou. Na závěr si připravíme omáčku: Jogurt promícháme se sekanou řeřichou, citronovou kůrou a šťávou, pepřem a solí. Těstoviny rozložíme na talíře, na ně položíme porce štiky a přelijeme řeřichovou omáčkou. 

 

 

 

Pstruh s česnekovou omáčkou

 

 4 pstruzi, čerstvý rozmarýn ( petržel, celer, libeček ), 1 citron, 2 lžíce oleje, 2 lžíce trhané meduňky, po špetce hrubě drceného červeného pepře a kmínu, sůl.    Omáčka: 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce sekaných kaparů, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, 4 lžíce rybího bujonu, 4 lžíce smetany, pepř, kmín, sůl, 1 lžíce sekané řeřichy 

 

 

 Očištěné pstruhy pětkrát úhlopříčně zlehka nařízneme, do břišní dutiny vložíme několik snítek rozmarýnu nebo jiného zeleného koření a několik tenkých plátků citronu. Ryby osolíme, posypeme pepřem a kmínem, položíme na grilovací mřížku do pekáče, zakapeme olejem a 5 až 7 minut z každé strany grilujeme. Mezitím si připravíme česnekovou omáčku: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme dohladka, nakonec vmícháme sekanou řeřichu. Na talířích jednotlivé porce pstruha přelijeme omáčkou a ozdobíme trhanou meduňkou. Podáváme s pečenými bramborovými klínky.  

 

Smažený sumec na pórku

 

 800g plátků sumce bez kůže, 2 lžíce světlé sojové omáčky, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 lžíce cukru, 4 lžíce oleje, pepř, sůl, 400g pórku, 1 chilli paprička                                                            

 

 

 V misce smícháme sojovou omáčku, kečup, vinný ocet a česnek rozetřený s cukrem, vše promícháme s masem a necháme hodinu marinovat. Pórek nakrájený na tenká kolečka osmahneme na polovině oleje do sklovita a vyjmeme. Do pánve přidáme zbytek oleje, vložíme plátky sumce a zprudka opékáme po obou stranách do křupava. Porce rozdělíme na talíře, posypeme dušeným pórkem a ozdobíme chilli papričkou nakrájenou na kolečka. Podáváme s pečenými topinambury nebo omaštěnými brambory rozškvařenou slaninou.    

 

 

Křupavý amur s ostrou omáčkou

 

 800g plátků amura bílého, sůl, rostlinný olej. Těstíčko: 60g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 4 lžíce mléka. Chilli omáčka: 2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 3 lžíce ostrého kečupu, špetka mletého chilli, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce tmavé sojové omáčky, cukr, voda.

 

 

 Plátky amura pokrájíme na kostky o hraně 4 cm, osolíme a dáme odležet. Z uvedených přísad ušleháme tužší těsto a necháme 20 min. odstát. Rybí kostičky obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji ve woku po obou stranách dozlatova. Hotové dáme stranou a udržujeme v teple. Na pánvi ponecháme lžíci oleje ( zbytek vylijeme ), přidáme najemno nasekané chilli papričky, rozetřený česnek a všechny ostatní přísady do omáčky a za neustálého míchání vaříme asi 4 minuty. Usmažené kousky ryb vložíme do omáčky a 3 minuty prohříváme. Podáváme s bílým pečivem nebo jinou přílohou podle chuti. 

 

FALEŠNÝ  HUMR

Suroviny:

Kousek rybího filé, mrkev, celer, balíček krabího masa, citrónová šťáva, sůl, majolka nebo jogurt ( nejlépe obojí půl na půl).

Postup:

V osolené vodě uvaříme rybí filé. Necháme vychladnout a vidličkou rozmělníme. Zmrazený balíček krabího masa necháme povolit a vidličkou rozmělníme, zakapeme citrónovou šťávou. Očistíme mrkev a celer ( ne mnoho je hodně aromatický ) a nastrouháme. Všechny ingredience smícháme spolu s majolkou a jogurtem. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Necháme v chladnu odležet, nejlépe do příštího dne. Mažeme na plátky bílého pečiva, či veky a zdobíme plátkem citronu a snítkou petrželky.

 

Několik tipů na různé omáčky podávané k rybám:

SE  SOJOVKOU
Do kastrolu dáme 4 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce strouhané nebo nadrobno nakrájené cibule, 2 utřené stroužky česneku, 2 lžíce citrónové šťávy nebo 1 lžíci octa, lžíci cukru, lžíci sherry, lžíci solamylu a sůl. Všechny ingredience smícháme a vaříme do zhoustnutí.


 

S  MANDLEMI 
Z  5-ti dkg másla a 5-ti dkg hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme2 dl studeného vývaru smíchaného se 2 dl smetany, lžičkou kari  a špetkou soli. Povaříme a na konci přidáme spařené na nudličky nakrájené mandle.


 

S  BYLINKAMI 
2 natvrdo uvařená vejce – žloutky utřít se lžící hořčice, bílky najemno nasekat.  Ostatní přísady drobně nakrájet a vše promíchat. 4 lžíce oleje, 4 lžíce octa, 2 lžíce bílého vína, 1 kyselá okurka, bylinky dle chuti, 1 lžíce kaparů, 1 malá cibule, trocha cukru, sůl a pepř.


Pečený pstruh se sýrem niva

 

4 pstruzi američtí duhoví, 4 lžíce kečupu, 2 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce strouhaného křenu, 4 lžíce červeného vína, 2 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl, 100g kořenové zeleniny, 1 lžička divokého koření, sůl, 100g sýra Niva, 4 listy mangoldu 

 

 

Kořenovou zeleninu pokrájíme a vložíme s celým kořením do pařáku, na zeleninu rozložíme vykuchané pstruhy, zalijeme trochou vody a pod pokličkou vaříme asi 15 min. Po vychladnutí ryby opatrně vyjmeme a přeložíme na pečící pánev. Zakapeme směsí kečupu, hořčice a červeného vína, přidáme křen, pepř a sůl a po obou stranách propečeme 3 minuty. Na talířích hustě posypeme strouhanou nivou a ozdobíme mangoldovým listem. Podáváme s bramborovými hranolky. 

 

Mník v bylinkovém kabátku

 

řízky z filetů mníka mořského, sůl, pepř, česnek, mouka, vejce, mléko, vegeta, čerstvé nebo sušené bylinky ( tymián, bazalka, oregano )  

 

 

 Porce mníka osolíme, opepříme, potřeme česnekem a 30 minut necháme v lednici odležet. Těstíčko připravíme smícháním rozšlehaného vejce, mouky a mléka do konzistence řidší kaše, aby se jednotlivé porce ryby dobře obalovaly. Přidáme vegetu ( dle chuti i další koření - kari, koření pěti vůní, čubrica ) a najemno nasekané bylinky. Těsto lze vylepšit také parmezánem. Porce mníka obalujeme v těstíčku a smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší, kterou můžeme lehce nastavit kysanou smetanou. 

 

 

 

Kapr obalený ve strouhaném perníku               

 

4 porce kapra, sůl, 50g perníku na strouhání, 40g slaniny, 1 cibule, 1 bobkový list, několik celých pepřů, 4 hřebíčky, 2dcl světlého piva, 40g másla 

 

 

 Kapra naporcujeme a do nožem udělaných podélných zářezů zasuneme slaninu. Osolíme a obalíme v nastrouhaném perníku. Pak na másle osmahneme cibulku do skelna. Poté obalené kousky kapra vkládáme spolu s cibulkou a kořením do alobalu...nakonec podlijeme pivem a v pečeme v troubě. 

 

 

 

Okoun s citronem a máslovou omáčkou

 

1 kg očištěných a vykuchaných okounů, 2 lžíce sekané bazalky, 2 citrony, 4 lžíce oleje, 4 lžíce bílého vína, špetka červeného pepře, sůl.

Omáčka: 1 kelímek bílého jogurtu nebo šlehačky, 3 lžíce másla, 1 lžíce citronové šťávy, 1 žloutek, 1 lžíce kukuřičného škrobu, zelený pepř, sůl, 1 lžíce bylinek. 

 

 

Plech na pečení vyložíme alobalem, mírně potřeme olejem a rozložíme na něj očištěné okouny zbavené hlav a ploutví. Břišní dutiny dobře prosolíme a posypeme sekanou bazalkou. Povrch okounů zakapeme citronovou šťávou, olejem, bílým vínem, opepříme a osolíme.Vše sbalíme do jednoho úhledného balíčku a v předehřáté troubě pečeme 30 minut. Mezitím si připravíme omáčku: V kastrolku rozšleháme jogurt ( šlehačku ) s rozehřátým máslem, citronovou šťávou, žloutkem a kukuřičným škrobem....za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Podle chuti opepříme, osolíme, a přidáme zelené koření. Upečené okouny rozdělíme na talíře a přelijeme výpekem, teplou omáčku podáváme zvlášť. Nejlepší přílohou je čerstvé pečivo. 

 

 

 

 

 

Štičí závitky po Želnavsku

 

8 filetů z vykoštěné štiky, 2 lžíce tmavé sojové omáčky, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce oleje, pepř, sůl, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka a olej na smažení. Nádivka: 2 žemle, 2 lžíce másla, 200g vařeného masa ze zbytků štiky, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 100g lišek, 1 lžíce sekaného libečku, špetka drceného kmínu, mletý červený pepř a sůl. Příloha: Bramborové bochánky.

 

 

Filety osolíme, opepříme, pokapeme marinádou ze sojové omáčky, citronové šťávy, oleje a necháme v chladu krátce odležet. Mezitím si připravíme nádivku: Na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené lišky a dusíme do změknutí. Pak vmícháme nasekané maso, nastrouhané žemle, sůl a koření. Podle potřeby zvlhčíme trochou mléka. Nádivku rozdělíme na filety, stočíme je do závitků a spíchneme jehlicemi. Závitky obalíme klasicky v trojobalu, vložíme do rozehřátého oleje a po všech stranách zvolna smažíme do zlatova. Podáváme s bramborovými bochánky: Uvařené brambory rozmačkáme, osolíme, opepříme a smícháme se žloutkem a mlékem. Z těsta lžící vykrajujeme bochánky, potřeme máslem a pečeme dozlatova. Doplníme salátem z polníčku a mangoldu. 

 

 

 

Sumčí biftek s pikantní omáčkou

 

4 porce sumce asi po 200g, šťáva z 1 citronu, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 60g prorostlé slaniny, 2 cibule, 2 lžíce sekaného řapíkatého celeru. Omáčka: 1 kelímek kysané smetany, 4 lžíce rybího bujonu, 1 lžíce maggi, špetka chilli, pepř, sůl, 1 lžíce sekané meduňky. 

 

 

Očíštěné porce sumce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a 3 hod. necháme v chladu odležet. Mezitím si připravíme pikantní omáčku: Kysanou smetanu dobře rozmícháme s rybím bujonem, maggi, chilli, pepřem a solí, nakonec vmícháme jemně posekanou meduňku. Porce sumce zaprášíme moukou, zprudka opečeme na oleji po obou stranách dozlatova, vyjmeme a udržujeme teplé. Do výpeku přidáme nakrájenou slaninu, najemno posekanou cibuli a celer, osmahneme, porce sumce vrátíme zpět a ještě 5 min. dopékáme dokřupava. Porce sumce rozdělíme na talíře, přelijeme pikantní omáčkou a podáváme s dušenou rýží. 

 

 

 

 

Pstruh na červeném víně

 

4 pstruzi američtí duhoví asi 250g, 1 šálek červeného vinného octa, 3 dl červeného vína, 1 šálek vody, 1 malá mrkev, 1 malá cibule, citronová kůra, petrželka, tymián, bobkový list, nové koření, 2 lžíce sekaných bylinek, divoké koření, 4 lžíce másla, pepř, sůl, citron nebo limetka na ozdobu. 

 

 

Dokonale vykuchaným pstruhům ponecháme hlavy, osušíme je a rozložíme do pekáčku. Vinný ocet krátce převaříme, pstruhy jím přelijeme a necháme asi 20 min. marinovat v chladničce. Na pánev nalijeme víno a vodu, přidáme na jemno naklrájenou mrkev, cibuli, sůl, citronovou kůru, bylinky , divoké koření a vše prohřejeme. Marinované psrtuhy vyjmeme z octa, necháme okapat a vložíme na pánev tak, aby se navzájem dotýkali. Přelijeme je vinnou směsí a pod pokličkou na mírném ohni dusíme 15 min. Opatrně je vyjmeme z pánve, rozdělíme na talíře a udržujeme teplé. Šťávu povaříme, podle potřeby dochutíme a zjemníme rozpuštěným máslem. Omáčkou přelijeme pstruhy a ozdobíme klínky citronu nebo limetky. Podáváme s pečenými topinambury nebo s kroketami. 

 

 

 

 

 

Smažený úhoř na zázvoru

 

8 ks úhoře rozříznutého po délce po páteř, olej, sůl, 4 lžíce rýžové moučky, 2 lžíce na jemno strouhaného zázvoru, olej na smažení, 2 pórky, 2 řapíkaté celery. Příloha: rýže, petrželka, citron. 

 

 

Očištěné a překrojené porce úhoře osolíme, pokapeme olejem a necháme hodinu odležet v chladničce. Smícháme rýžovou moučku se strouhaným zázvorem, přidáme porce úhoře a promícháme tak, aby se ryby směsí dobře obalily. Porce smažíme na rozpáleném oleji po všech stranách do růžova. Ke konci přidáme na kolečka pokrájený pórek a řapíkatý celer a společně dusíme asi 10 min. Podáváme s dušenou rýží nastavenou rozinkami a strouhanými mandlemi, na talířích vše ozdobíme snítkami petrželky a klínkem citronu.

 

 

 

 

 

 

 


 

Rybí saláty

KLASICKÁ  RYBÍ  POMAZÁNKA

Suroviny:

Krabička  olejovek ve vlastní šťávě nebo v oleji, cibule, pepř, 1 natvrdo vařené vejce, pomazánkové máslo, lžíce plnotučné hořčice, citrónová šťáva, majolka, petrželka na ozdobu.

Postup:

Rybí konzervu vyklopíme do misky, vidličkou či šlehačem rozmělníme, přidáme ostatní na drobno nakrájené ingredience a společně promícháme. Mažeme na plátky chleba, či veky a zdobíme snítkou petrželky nebo kolečky cibule.

 

 

RYBÍ  SALÁT 

Suroviny:

Několik kusů bílých ryb ( cejnů, plotic apod.), cibule, sterilovaná zelenina do salátu, majonéza (nebo jogurt ). I. nálev: 2 díly octa, 1 díl vody, několik kuliček pepře, nového koření a 1 bobkový list. II. nálev – sladkokyselý: ocet, sůl, cukr, pepř, nové koření bobkový list.

Postup:

Vykuchané, očištěné rybky rozpůlíme podle páteře, odstraníme páteř a veškeré ploutve. Takto upravené rybí poloviny naskládáme nejlépe do skleněné nádoby a zalijeme vychladlým          I. lákem, který připravíme tak, že svaříme 2 díly octa a 1 díl vody, můžeme přidat několik kuliček pepře, nového koření a 1 bobkový list. Po dvou dnech vyjmeme rybí půlky z nálevu. Kosti by již měly být měkké a ohebné. Kdo nemá rád v salátu rybí kůži, v této fázi ji může stáhnout. Rybí porce přeložíme do vychladlého II. - sladkokyselého láku, který si připravíme podle vlastní chuti, svařením octa, soli, cukru, pepře, nového koření a bobkového listu. V láku ponecháme ryby cca týden. Pak ochutnáme tento polotovar a jsou- li kosti již rozložené, nakrájíme maso na kousky, přidáme nakrájenou větší cibuli, sterilovanou zeleninu do salátu, dochutíme, solí, pepřem, případně lžičkou plnotučné hořčice a smícháme s majonézou (možno 1 na 1 smíchat s jogurtem ). Necháme na chladném místě alespoň do příštího dne proležet a můžeme konzumovat. Podáváme s bílým pečivem.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář